I midten af halvfemserne tog jeg mod til mig, og ringede til Bernhard Lewkovitch for at bede ham undervise mig i komposition.

Bernhard Lewkovitchs kormusik er noget af det fornemmeste der er komponeret i Danmark, og jeg havde i lang tid tænkt på at opsøge ham, men som mange andre frygtede jeg at blive vurderet som dilletant, og derfor afvist.

Jeg blev modtaget med den allerstørste venlighed, interesse, varme og opmærksomhed. Jeg har aldrig i mit liv oplevet så nærværende og koncentreret undervisning som hos denne kloge, og på overfladen stille mand. Bernhard Lewkovitch rummer en levende, lidenskabelig og usædvanlig dyb indsigt i vokalmusik, liturgik og kirkemusik.

Beslutningen om at opsøge hans vejledning er den klogeste i mit musikalske liv. Hos ham er der ingen overvejelser, afvejninger eller afprøvninger der må udelades – viskelæderet er vigtigere end blyanten, og enhver node der kan undværes, bør udelades, så kun det nødvendige bliver stående.

Vore givende og dybt inspirerende musikalske møder strakte sig over 4-5 år, og blev afsluttet da jeg havde komponeret en Missa Brevis som han anså for mit svendestykke, og som han derfor bad om lov til at beholde.

Jeg taler af og til med ham, og modtager i ny og næ en opmuntrende og varmende mail fra ham, og ikke mindst er han meget nærværende når jeg afprøver en harmonisk forbindelse, en stemmeføring eller en mulig forbedring – han har om nogen lært mig, at musik fortjener det allerbedste du kan yde.

Bernhard Lewkovitch er født i 1927, men er yderst åndsfrisk. Sidst modtog jeg en mail på min 50 års fødselsdag, hvor han skrev at han var stolt af at have været min lærer. Det var en smuk gave som jeg er meget taknemmelig for.

Bernhard Lewkovitch er en mand jeg skylder meget, og jeg glæder mig til stadighed over den interesse, opmærksomhed og opmuntring han vedholdende har givet mig.